VORSTENBOSCH – Ze zijn misschien nog niet bij het leeuwendeel van de vereniging bekend, maar dat maakt ze niet minder waardevol: Johnny Romein en Moniek Romein-Boosten. Ze zijn niet alleen een stelletje, maar ook een scheidsrechterskoppel dat namens Dynamico op hoog niveau fluit.
Soms wordt er voorzichtig gevraagd hoeveel kleedkamers ze nodig hebben. Niet gek bij een man-vrouwkoppel, maar wie naar de achternamen van de twee kijkt, weet al snel dat het om een koppel gaat. Johnny (41) en Moniek (34) dus, import-Vorstenbosschenaren die na de verhuizing Dynamico kwamen versterken. “Fluiten is heel leuk, maar het nadeel op hoger niveau is wel dat je lang van huis bent. Als je het samen met je partner doet, heb je een mooie zaterdagavondbesteding die ook bijzondere momenten oplevert. Dit mag je inderdaad zien als quality time. We staan eerste rang bij een mooie wedstrijd.”
Bij de landmacht en de politie
Terug naar het begin, wie zijn Johnny en Moniek eigenlijk? Johnny komt uit Maassluis, is militair, nu bij de landmacht in Vught. Moniek werkt bij de politie in Veldhoven en komt oorspronkelijk uit Venray. Zij raakte al op jonge leeftijd verslingerd aan het handballen als keepster bij Manual en nadat hun eerste dates via Parship uitmondden in een over-en-weer-rijdenrelatie, stak ze hem ook aan met de liefde voor de sport. “Ik ben in 2016 begonnen met handbal. Dat is laat, maar als militair speelde ik al veel balspelen. Ik zocht een goede manier om mijn conditie op peil te houden, en werd ook al snel gek van handbal.”
Een verplichte scheidsrechterscursus om de jeugd te fluiten was het begin van hun scheidsrechtersverhaal. Na de koppeling binnen de lijnen werden Johnny en Moniek steeds ambitieuzer. Het viel samen met het besef dat het pendelen tussen Maassluis en Venray niet ideaal was. Ergens halverwege wonen, een mooi huis zoeken op Funda en hop, daar was Vorstenbosch, waar ze zich na vijf jaar meer dan thuis voelen.
De keuze bestond in de zomer van 2020 – Moniek wilde eerst haar bestuurstermijn afmaken bij Manual – uit fluiten voor Helios’72 uit Uden of onze vereniging. “Dynamico trok ons meer aan, door de eredivisiesetting, diverse teams in jeugddivisies en bijvoorbeeld ook de aanwezigheid van Carlijn Kleinpenning als eredivisiescheidsrechter. We hebben zelf ook het hoogste nationale niveau afgerond, maar willen ons ook door blijven ontwikkelen. Op papier mogen we ook eredivisie fluiten, mar in de praktijk doen we dat liever regionaal omdat daar de vergoeding beter in verhouding staat tot de investering.”
Scherp qua regelkennis
Hoe zien zij zichzelf als arbiters? “We zijn een duo dat ernaar streeft om beide teams tevreden van het veld te laten stappen, al gaat dat natuurlijk niet altijd. We moeten ingrijpen op gevaarlijke situaties, want iedereen gaat maandag graag weer zonder blessures naar werk of school. We laten kritiek makkelijk van ons afglijden, al heeft Johnny dat wel moeten leren. Er mag ook best wel wat gezegd worden, zeker in de heat of the moment, maar er is wel een verschil als iemand de hele wedstrijd loopt te ‘emmeren’. Die bestraffen we wel.”
Zichzelf analyseren? Geen probleem. Qua regelkennis zijn ze heel scherp. Bovendien kent Moniek (vorig seizoen ook nog keepster bij de dames 2) nog de smerige trucjes vanwege haar jarenlange ervaring. En Johnny had het spelletje snel door ondanks zijn relatief late kennismaking met de sport. En omdat hij vanwege zijn werk ook nogal wat heeft meegemaakt, maak je hem in het veld niet zo snel gek. Qua conditie kan het wel een stukkie beter, geven ze toe.
Johnny en Moniek bieden hun diensten aan
Johnny en Moniek zijn ook nog lid van de scheidsrechterscommissie. Daardoor voelen ze zich zeker onderdeel van Dynamico. “Ik denk dat we in een leuke fase van de vereniging zitten. De scheidsrechterscommissie is een mooie club, met Sjoerd Mangnus, Joost Meulendijks, Lars Anderson en Carlijn. Of wij als commissie nog een boodschap hebben? Jazeker! Heel veel leden moeten fluiten, ook als ze jong zijn. En wij begrijpen het als je dat eng vindt. Geef het tijdig aan als je moet fluiten en wij komen je rondom die wedstrijd begeleiden. Maar ook als je het langer doet en je hebt er behoefte aan: meld je! We gaan je nooit affakkelen, willen juist laten zien dat het plezierige aspect veel groter is dan het spannende aspect.”