Geert, Lieke en Eline: kind verwachten/krijgen in coronatijd is anders maar zeker net zo mooi

collage

Een kind krijgen is het mooiste dat er is. En in blijde afwachting zijn van je zoon of dochter is een prachtige tijd (met ongemakken). Een pandemie verandert daar helemaal niks aan, ondervinden Geert van de Goor (sinds 5 maanden vader), Lieke van Iperen (37 weken in verwachting) en Eline van der Heijden (10 weken zwanger). Natuurlijk is het anders, maar de nadelen zijn te overzien én te relativeren.

Om maar even te beginnen met de ervaringsexpert; hoe was de kraamtijd? “Maud en ik hadden bij de geboorte van Josefien  geen vergelijkingsmateriaal, maar ik kan wel zeggen dat het door de strikte regels ook wel een lekker relaxte start was. In het ziekenhuis werd er natuurlijk strikt aan de regels gehouden, waardoor het allemaal goed verliep. En qua kraambezoek was het ook rustig, omdat er maar twee mensen op een dag mochten komen. Daar hielden we ons aan. Eigenlijk mocht niemand Josefien vasthouden, maar met eigen familie zijn we daar toch makkelijker mee omgegaan.”

geert
Geert met Josefien

Hoe heeft Geert de negen maanden vooraf aan de geboorte beleefd? “Toch wel redelijk zorgeloos, hoewel we zelf ook corona hebben gehad, ook rondom de wedstrijd van de heren tegen Hellas. Gelukkig werden we niet erg ziek. Het klopt dat ik niet mee mocht naar alle afspraken bij de verloskundige, maar daar kon ik wel mee leven. Voor Maud was dat moeilijker, zeker als er slecht nieuws zou zijn gekomen.”

Het gaat supergoed met haar, ze lacht veel. Je kunt het zeker een start uit het boekje noemen

Dat bleef telkens achterwege. En ook na de geboorte gaat alles voorspoeding met het jonge gezinnetje. “Het gaat supergoed met haar, ze lacht veel. Je kunt het zeker een start uit het boekje noemen. We hebben niks te klagen, ze slaapt zelfs al een week of vier door. Tuurlijk was het begin pittig door nachten zonder slaap aan een stuk, dan ben je wel even gebroken.” 

Leuk detail voor Geert: Josefien werd om 19.13 geboren. “Dat is voor mij inderdaad speciaal, 1913 is het oprichtingsjaar van PSV. De dokter twijfelde tussen 19.12 en 19.13, toen zei ik: ‘Maak er maar 19.13 van’. En ook de datum is mooi, ik scheel nu exact 32,5 jaar met haar.”

collage eline geert lieke

Zulke enthousiaste verhalen klinken Lieke Broekman-Van Iperen als muziek in de oren. Ze verwacht rond 23 april haar eerste kindje. “Rond die tijd zijn er geen bijzondere data in de familie, maar ons kindje kan natuurlijk wel op Koningsdag geboren worden. Dat zou ook bijzonder zijn.” Lieke en Roel weten niet of ze een jongetje of een meisje krijgen. “Dus ook zonder corona zouden we geen gender reveal party hebben gehouden. Een babyshower is er wel, maar wel aangepast, met kleine clubjes verspreid over meerdere momenten. Maar ik vind het al leuk dat er zo aan gedacht wordt.” Sterker nog, ze ziet de corona soms wel eens als een ideale tijd om zwanger te zijn. “Ik mis geen feestjes, ik hoef bij carnaval niet iets anders dan alcohol te drinken.”   

We hebben toch een hoop online moeten komen. De Hema en de Prenatal bleven maar bezorgen bij ons

Maar als Lieke – met wie het erg goed gaat – iets verder kijkt dan dat, geeft ze ook aan dat er sommige zaken niet ideaal zijn. “Ik had graag willen zwemmen tijdens mijn zwangerschap of nu ik net verlof heb gekregen een terrasje pakken, maar dat zat er niet in. Een zwangerschapscursus online is ook vreemd natuurlijk. Gelukkig hadden we de babykamer en wandelwagen al binnen voor de maatregelen weer strenger werden, maar we hebben toch een hoop online moeten komen. De Hema en de Prenatal bleven maar bezorgen bij ons.” 

151269238 10222021771527052 3027206056775381279 n 1

En haar Roel mocht niet mee naar alle afspraken bij de verloskundige. En in andere tijden hadden de toekomstige oma’s en (overgroot)oma’s mee gemogen. “Ja, jammer, anders hadden ze zeker meegenomen. Dat zijn speciale momenten die je nu niet hebt.” Haar oma’s van achter in de tachtig kunnen straks wel direct op kraamvisite komen, want zij zijn gelukkig al gevaccineerd. En waarschijnlijk mogen ze de nieuwste generatie van hun familie gewoon meteen in de armen nemen. “We zijn niet bang voor corona, maar we houden ons  toch goed aan de regels. Op zulke momenten doe je dat denk ik meer in de geest van de regels. De opa’s en oma’s van ons kindje hoeven ook niet apart langs te komen. Die mogen samen komen hoor.”

Ze zien me wel weer terug hoor. Hopelijk kan ik einde van het jaar, als we dan weer kunnen handballen, gewoon op het veld staan. Dat is het doel

Met een beetje geluk hoeft Eline van der Heijden niet eens over zulke dingen na te denken. Zij verwacht eind oktober haar eerste kindje, samen met Roy. En de optimist zal zeggen dat tegen die tijd de wereld er (iets) anders uit ziet. “Ik durf dat niet te zeggen. Als je ziet dat het aantal besmettingen zo hoog blijft, dan kunnen een deel van de maatregelen nog wel heel 2021 duren.” Gelukkig gaan de winkels weer iets meer open. “Dat zou wel fijn zijn. Want je hebt een hoop spullen nodig. En het is toch fijner om te kopen als je het met eigen ogen ziet.”

eline 1

Eline geeft economie en rekenen op middelbare scholen in Veghel (Fioretti en Zwijsen), wellicht niet de ideale plek om nu te zijn. “Op scholen zijn heel veel besmettingen, ook bij ons. Ik ben nu wel extra voorzichtig om corona op te lopen. Dus ik houd goed afstand. Eigenlijk zou online les zoals paar weken geleden nu voor mij beter zijn. Ben benieuwd hoe het gaat lopen, in België is de situatie weer teruggedraaid. Misschien gaat dat hier ook nog gebeuren.” De eerste weken zijn, los hier van, best pittig. “Ik ben al een aantal dagen ontzettend ziek geweest en wist niet waar ik het moest zoeken van ellende.”

De aankondiging van het mooie nieuws deed ze voor haar team noodgedwongen digitaal. En het kwam niet voor iedereen als een complete verrassing. “De dames trainen sinds kort weer. Normaal gesproken zou ik de eerste zijn om weer te komen en fanatiek aan de gang te gaan. Dat ik er niet was, riep al wat gedachten op. Maar de reacties waren heel erg leuk. En daar geniet je zo ook van. En ze zien me wel weer terug hoor. Hopelijk kan ik einde van het jaar, als we dan weer kunnen handballen, gewoon op het veld staan. Dat is het doel.” 

Erwin van den Elzen en Frennie Bens verwachten later dit jaar ook hun eerste kindje. Dynamico wenst alle aanstaande vaders en moeders een gelukkige tijd.

165901621 10222313189652323 143123414689060143 n

Deel dit artikel:

Deel met Facebook
Deel met WhatsApp
Deel met Twitter
Deel met Linkdin