Dynamico & corona: vragen & antwoorden

119959764 3401200689963344 8087579925781044727 o

De laatste anderhalve week is er landelijk veel coronanieuws. Maar ook in deze vereniging, toen vorige week maandag bekend werd dat meerdere leden het virus hadden. Het leidt tot veel vragen en antwoorden. Wat veel gehoorde vragen én antwoorden namens het bestuur.

Vraag: Zijn er veel mensen besmet bij Dynamico?
Antwoord: Vandaag is de wedstrijd van onze heren tegen Hellas opnieuw in het nieuws gekomen. Zowel Dtv als Brabants Dagblad meldt dat die wedstrijd veel coronagevallen heeft opgeleverd. Dat klopt, maar veruit de meeste besmette mensen (zowel begeleiding, spelers, vrijwilligers én toeschouwers) zijn inmiddels weer helemaal fit. Hoe de besmettingen die avond precies tot stand zijn gekomen? Dat is niet exact te achterhalen.

We hebben de maatregelen naar aanleiding van die wedstrijd verlengd tot en met het weekeinde. Maandag starten de heren weer en is ook de nasleep van Dynamico-Hellas verleden tijd. Alle maatregelen zijn genomen na overleg met GGD.

Dynamico-Hellas: inderdaad veel besmette leden bij dat duel, maar bijna iedereen is nu weer fit

Momenteel is er nog een enkele, andere besmetting binnen Dynamico, maar deze mensen zijn 48 uur voor hun eerste klachten niet op de club geweest. Derhalve zijn er geen maatregelen nodig. Eén ander team dan heren 1 ligt momenteel stil, omdat daar een test loopt van één speler die én koorts heeft én 48 uur voor de eerste klachten in actie kwam.

V: Een teamgenoot van mij heeft een test lopen, maar we spelen en trainen door. Hoe kan dat?
A: Dan heeft de betreffende teamgenoot geen koorts of heeft hij/zij 48 uur voor zijn eerste klachten niet getraind of gespeeld met het team. Alleen bij deze twee voorwaarden leggen we een team stil. Ook dit protocol is afgestemd met de GGD.

118784855 3348653258551421 9193261585263230067 o

We leggen een team stil als speler óf koorts heeft óf positief getest is én diegene 48 uur voor eerste klachten bij zijn team is geweest

V: Ik hoor allerlei verhalen om me heen, maar we trainen/spelen gewoon door. Hoe kan dat?
A: We merken als bestuur dat er regelmatig verhalen de ronde doen die niet kloppen. Elk gemeld geval beoordelen we. En koppelen we terug naar de trainer/coach/aanvoerder. Als er maatregelen nodig zijn, dan hoor je het van je trainer/coach/aanvoerder. Heb je vragen of hoor je verhalen die je niet lekker zitten? Mail geert@handbaldynamico.nl. Geert Piek is het eerste aanspreekpunt over corona. Hij weet de actuele status van de club, kan vragen beantwoorden of je naar de juiste persoon verwijzen.

V: Hoe komen jullie als bestuur tot jullie besluit?
A: In overleg met de GGD en op basis van eerdere adviezen bij eerdere cases. Cruciaal is dat we van de trainers/coaches/aanvoerders alles horen. Uiteraard geven zij die anoniem door aan ons. Maar we willen wel weten of er tests lopen. En degene die een test heeft lopen, of die koorts heeft en 48 uur voor de klachten zijn/haar teamgenoten heeft gezien. En vervolgens willen we ook de uitslag horen van de test. Cruciaal is dus dat jullie je trainer/coach/aanvoerder inlichten. Vrijwilligers wordt gevraagd om het bestuur rechtstreeks in te lichten.

Cruciaal voor bestuur is dat jullie coaches inlichten als jullie je laten testen (en vervolgens ook de uitslag)

120842044 3447642005319212 8174936587445197272 o

V: Hoe kijken jullie terug op de afgelopen periode?
A: Zodra duidelijk werd dat we binnen de vereniging een kleine uitbraak hadden, is er snel gehandeld door alle betrokkenen. Maatregelen zijn snel gecommuniceerd richting trainers/coaches/aanvoerders en sindsdien hebben we al veel vragen en meldingen gekregen. Iedereen neemt het heel serieus. Daardoor hebben wij de indruk dat we er kort op zitten. Pas de maandag na de wedstrijd tegen WHC-Hercules (26 september) hadden wij de eerste positieve tests en er is direct gehandeld. Degenen met klachten zijn allemaal die avond uit voorzorg thuis gebleven. Concluderend: dankzij jullie serieuze inzet kunnen we gericht maatregelen nemen. En kunnen er ook veel teams gewoon doorspelen en trainen.

Toen we hoorden van de eerste besmettingen, hebben we snel geschakeld. Dankzij jullie medewerking konden we ook gericht maatregelen nemen

V: Ik heb een vraag/opmerking met betrekking tot corona. Bij wie kan ik terecht?
A: Mail geert@handbaldynamico.nl. Hij probeert zo snel mogelijk een antwoord te geven. Of verwijst je naar de juiste persoon.

V: Wat zijn de laatste ontwikkelingen vanuit de bond?
A: De bond heeft deze week een strenger mondkapjesprotocol gecommuniceerd. Alle teamverantwoordelijken hebben die inmiddels gelezen. Maar het is ook goed dat jullie die lezen. Dat kan via deze link. Voorlopig gaat de sport gewoon door. Donderdag overlegt het Topsportplatform over de situatie op de hoogste nationale niveaus. Eventuele besluiten zullen ongetwijfeld doorsijpelen naar de breedtesport. Het is moeilijk om te voorspellen wat daar uit komt. Als er relevante zaken uit komen voor Dynamico, worden die uiteraard zo snel mogelijk gecommuniceerd richting de leden.

120342460 3426360124114067 8983949662538510619 o

Deel dit artikel:

Deel met Facebook
Deel met WhatsApp
Deel met Twitter
Deel met Linkdin