Damir Josipovic, onze nieuwe herentrainer, is vooral een teamsmeder: 1+1 moet 3 zijn

BERLICUM – Schijn bedriegt, althans een beetje, bij de nieuwe trainer van onze heren 1. Nee, de indruk dat Damir Josipovic alleen maar rustig is, klopt niet. “Er zit nog wel een bepaalde dosis temperament in me”, zegt hij lachend. Daar gaat onze vereniging kennis mee maken.

Wat hij verder voor trainer is? “Ik ben vooral iemand die ervoor zorgt dat individuën een goed team gaan vormen. Het smeden ook van een ploeg waar de juiste mensen op de juiste plekken komen te spelen, ervoor te zorgen dat 1+1 niet 2 maar 3 is. Ik geef de spelers veel verantwoordelijkheid, ga niet als een Louis van Gaal alle lijnen uittekenen. Trainers moeten voorbereid zijn op alle situaties in het veld, maar moeten zelf reageren… anticiperen. En mijn taak is het om te kijken of ik het team anders moet samenstellen of de tactiek anders moet afstellen, als de wedstrijd niet loopt.”

Eerder bij onder meer GHV, Habo en PSV
En, is Damir een trainer die zijn speelwijze aanpast aan het materiaal of andersom? Het antwoord is duidelijk: het eerste! “Ik ga tijdens mijn eerste weken kijken waar de kwaliteiten van onze jongens liggen, en van daaruit ga ik verder. Ik pas me aan. Bij GHV hadden we veel snelle jongens, dus daar lag veel nadruk op de break.”

Ik ga tijdens mijn eerste weken kijken waar de kwaliteiten van onze jongens liggen, en van daaruit ga ik verder. Ik pas me aan

Met de Goirlese club is zijn laatste vereniging gemoemd. Damir (53), afdelingsmanager netbeheer bij Brabant Water in Breda in het dagelijks leven, begon daar ook zijn trainersloopbaan die hem ook voerde langs White Demons, Swift Helmond, PSV Handbal, Habo’95 en opnieuw GHV dus. “En afgelopen seizoen ben ik begonnen met de cursus om eredivisie te mogen trainer/coachen. Het was vanwege corona online, dus die kans heb ik gegrepen. Het bespaarde me zoveel tijd. Hopelijk volgt het diploma komend seizoen.”

Een ideale match
GHV trok zich terug uit de eredivisie (vorig seizoen twaalfde) en al gauw bleek Dynamico (vorig seizoen elfde)/Damir een ideale match. “Erik Loeffen (aanvoerder en lid technische commissie, red.) belde me op voor een gesprek. Ik dacht we babbelen een uurtje, maar het duurde veel langer dan dat. Een buitengewoon interessant gesprek, waaruit ook bleek dat Dynamico een echte visie – alle kansen voor de jeugd – heeft en wil doorgroeien. En natuurlijk is Dynamico geen Bevo of Aalsmeer, maar je kunt toch zien dat ik in een goed georganiseerde vereniging instap. Met de heren A en de jongens B zijn we al op de goede weg. En ik hoop mijn steentje bij te kunnen dragen aan de verdere groei.”

Een buitengewoon interessant gesprek, waaruit ook bleek dat Dynamico een echte visie – alle kansen voor de jeugd – heeft en wil doorgroeien

Kent Damir, van origine een Bosnische Kroaat, Dynamico een beetje? “Jazeker, ik ken deze jongens al twintig jaar vanaf een afstandje, onder meer omdat we er vaak zat tegen speelden. Fijn dat Geert van de Goor me gaat assisteren. Zo’n slimme speler met zoveel inzicht. Teambegeleider Leon Scheepens kende ik al, van onze praatjes rondom de wedstrijd. En natuurlijk André van Orsouw. Daar heb ik ook al vaak mee gekletst.”

Doelstelling nog niet precies bepaald

Damir, die in Berlicum woont met vrouw Annerieke en drie kids, durft nog geen precieze doelstelling te benoemen voor volgend seizoen. “Maar in elk geval erin blijven en de jeugd de speeltijd geven die ze verdienen. Een preciezere doelstelling kan ik later pas zeggen.”

Deel dit artikel:

Deel met Facebook
Deel met WhatsApp
Deel met Twitter
Deel met Linkdin